جلبک اسپیرولینا | 10 مورد از خواص شگفت انگیز جلبک اسپیرولینا
در این نوشته از بخش پزشکی و سلامت پرتال محبوب دلبرانه قصد داریم به معرفی جلبک اسپیرولینا بپردازیم.
جلبک اسپیرولینا به عنوان یک مکمل غذایی شناخته می شود.
جلبک اسپیرولینا در ایران شناخته شده نیست اما خواص بسیاری دارد.
در ادامه با معرفی خواص این جلبک با ما همراه باشید....
اسپیرولینا یکی از محبوب ترین و پر طرفدارترین مکمل های غذایی دنیاست
که سرشار از مواد مغذی مختلف و آنتی اکسیدان های با ارزش برای بدن و به ویژه مغز است.
ما در این مقاله ده مورد از خواص فوق العاده و منحصر به فرد این مکمل گیاهی را در اختیارتان می گذاریم.
اسپیرولینا سرشار از مواد مغذی است
اسپیرولینا نوعی ارگانیسم یا موجود زنده است که هم در آب شیرین و هم در آب شور رشد می کند.
در واقع می توان گفت که این جلبک از خانواده سیانو باکترهاست.
سیانو باکترها مجموعه ای از میکروب های تک سلولی هستند که اغلب با نام جلبک های فیروزه ای شناخته می شوند.
درست مثل گیاهان دیگر، سیانو باکترها هم از طریق جذب نور خورشید و انجام فتوسنتز انرژی لازم برای رشدشان را تولید می کنند.
در ابتدا آزتک های باستان از اسپیرولینا استفاده می کردند اما زمانی که ناسا پیشنهاد کرد
آن را در فضا پرورش دهند تا مورد استفاده فضانوردان قرار بگیرد دوباره نام اسپیرولینا بر سر زبانها افتاد.
مقدار مصرف استاندارد اسپیرولینا 1 تا 3 گرم در روز است اما روزانه تا 10 گرم هم از آن استفاده می شود.
این جلبک پر خاصیت پر از مواد مغذی و ارزشمند است.
یک قاشق غذا خوری یا 7 گرم پودر اسپیرولینا شامل مواد با ارزش زیر است:
- پروتئین : 4 گرم
- (ویتامین B1 ((تیامین) : 11% از مصرف روزانه توصیه شده (RDA)
- ویتامین B2(ریبوفلاوین) : 15% از مصرف روزانه توصیه شده (RDA)
- ویتامین B3(نیاسین) : 4% از مصرف روزانه توصیه شده (RDA)
- مس : 21% از مصرف روزانه توصیه شده (RDA)
- آهن : 11% از مصرف روزانه توصیه شده (RDA)
- همچنین این میزان حاوی مقدار زیادی منیزیم، پتاسیم و منگنز و مواد مورد نیاز بدن است.
گذشته از اینها یک قاشق غذا خوری اسپیرولینا فقط 20 کالری و 1.7 گرم کربوهیدارت قابل هضم دارد.
بنابراین می توان گفت این جلبک مغذی ترین ماده غذایی بر روی زمین است.
علاوه بر این یک قاشق غذا خوری یا 7 گرم اسپیرولینا فقط حدود 1 گرم چربی دارد که آن هم شامل اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 است.
کیفیت پروتئین موجود در اسپیرولینا هم فوق العاده است و نه تنها می توان آن را با پروتئین تخم مرغ مقایسه کرد
بلکه تمام آمینو اسیدهای ضروری بدنتان را هم تامین می کند.
اغلب ادعا می شود که اسپیرولینا حاوی ویتامین B12 هم هست اما باید بگوییم این ادعا درست نیست.
در واقع ماده موجود در این جلبک فقط شبیه ویتامین B12 است که روی انسان هم تاثیری ندارد.
اسپیرولینا دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بسیار قوی و قدرتمندیست
استرس اکسیداتیو می تواند به DNA و سلول های بدن شما آسیب برساند و این آسیب ممکن است
منجر به التهاب مزمنی شود که نتیجه آن ابتلا به سرطان و سایر بیماری های مزمن است.
اما خوشبختانه اسپیرولینا سرشار از آنتی اکسیدان های موثریست که از بدن در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کنند.
اجزای فعال و اصلی این آنتی اکسیدان ها فیکوسیانین نام دارد که باعث ایجاد رنگ فیروزه ای در اسپیرولینا می شوند.
فیکوسیانین های موجود در این جلبک پر خاصیت با رادیکال های آزاد مقابله می کنند
و مانع از تولید مولکول های التهابی می شوند و به این ترتیب اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی فوق العاده چشمگیری ایجاد می کنند.
مصرف جلبک اسپیرولینا سطح LDL و تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد
بیماری قلبی به عنوان عامل اصلی مرگ و میر در جهان شناخه شده است.
اما با مصرف اسپیرولینا می توان به جنگ بیماری های قلبی رفت.
صرف این جلبک می تواند میزان تری گلیسیرید و کلسترول یا چربی بد خون (LDL) را کاهش و میزان کلسترول خوب بدن یا HDL را افزایش دهد.
در یکی از تحقیقات انجام شده روی 25 نفر از مبتلایان به دیابت نوع دو مشخص شد
کسانی که روزی 2 گرم اسپیرولینا مصرف می کنند به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرده اند.
بررسی های دیگر نشان می دهند مصرف روزانه 1 گرم اسپیرولینا در مبتلایان به چربی خون 3.16% تری گلیسیرید
و حدود 10.1% کلسترول بد خون را کاهش می دهد.
مطالعات دیگر نیز همگی گویای تاثیر مثبت و مطلوب مصرف اسپیرولینا در مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی بود.
اسپیرولینا جلوی اکسیداسیون کلسترول بد خون را می گیرد
ساختار چربی های بدن به گونه ایست که در برابر اکسیداتیو بسیار حساس است.
تحقیقات نشان می دهند که اکسیداتیو چربی های بدن از عوامل مهم ابتلا به بیماری های جدی محسوب می شود.
به عنوان مثال، یکی از مراحل اصلی پیشرفت بیماری های قلبی اکسیداسیون کلسترول بد یا LDL است.
نکته جالب توجه این است که آنتی اکسیدان های موجود در اسپیرولینا هم در انسان و هم در حیوان مانع از پراکسیداسیون لیپیدها می شود.
تحقیق دیگری که روی 37 نفر مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد مشخص کرد مصرف 8 گرم اسپیرولینا در روز
به طور قابل توجهی آسیب های اکسیداتیو را کاهش و میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی در خون را افزایش می دهد.
اسپیرولینا خواص ضد سرطانی دارد
برخی شواهد حاکی از این هستند که اسپیرولینا خواص ضد سرطانی دارد.
تحقیقات روی نمونه های حیوانی نشان می دهد که این جلبک می تواند احتمال بروز سرطان و همینطور اندازه تومورهای سرطانی را کاهش دهد.
در این مطالعات به ویژه اثرات اسپیرولینا روی سرطان دهان مورد بررسی قرار گرفت.
مطالعه ای که روی 87 نفر هندی مبتلا به ضایعات پیش سرطانی به نام فیبروز زیر مخاطی دهان (OSMF) انجام گرفت
نشان داد 45% کسانی که به مدت 1 سال هر روز 1 گرم اسپیرولینا مصرف کرده بودند
با از بین رفتن ضایعاتشان مواجه شدند و این در حالیست که این اتفاق فقط در 7% افراد گروه شاهد رخ داد.
به محض اینکه شرکت کنندگان در این تحقیق مصرف اسپیرولینا را قطع کردند تقریبا در نیمی از آنها ضایعات دوباره بروز کردند.
در تحقیق دیگری 40 نفر از مبتلایان به ضایعات فیبروز زیر مخاطی دهان مورد بررسی قرار گرفتند.
در پایان تحقیق مشخص شد که مصرف 1 گرم اسپیرولینا در روز در مقایسه با مصرف داروی پنتوکسیفیلین بهبودی بیشتری ایجاد می کند.
اگر دنبال راهی برای کاهش فشار خونتان هستید اسپیرولینا مصرف کنید
فشار خون بالا یکی از عوامل ابتلا به بیماری های جدی و مهم مثل حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری های مزمن کلیه است.
برای درمان فشار خون بالا مصرف 1 گرم اسپیرولینا تقریبا بی تاثیر است
اما اگر این میزان به 4.5 گرم در روز برسد تا حد بسیار زیادی فشار خون کاهش پیدا می کند.
به نظر می رسد این کاهش ناشی از افزایش تولید اسید نیتریک است.
اسید نیتریک همان مولکول سیگنال دهنده ایست که رگهای خونی را باز می کند و در نتیجه فشار خون را کاهش می دهد.
علائم حساسیت و آلرژی را با مصرف جلبک اسپیرولینا از بین ببرید
رینیت آلرژیک با بروز التهاب در مجرای بینی خودش را نشان می دهد.
این حساسیت به خاطر برخی عوامل زیست محیطی مثل گرده گل ها و گیاهان، موی حیوانات و حتی گرد و غبار ایجاد می شود.
شواهد نشان می دهند اسپیرولینا می تواند به عنوان یک روش درمانی جایگزین و موثر برای درمان حساسیت و آلرژی به کار رود.
در یکی از تحقیقات انجام شده روی 127 نفر مبتلا به بیماری رینیت آلرژیک مشخص شد
که مصرف روزانه 2 گرم اسپیرولینا در روز، علائم حساسیت مثل ترشحات بینی، عطسه، سرفه گرفتگی بینی
و خارش را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
جلبک اسپیرولینا با کم خونی مقابله می کند
کم خونی انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن با کاهش هموگلوبین یا گلبول قرمز خون بروز می کند.
این بیماری در افراد مسن بیشتر بروز می کند و با علائمی مثل احساس ضعف و خستگی طولانی همراه است.
در یکی از مطالعات انجام شده روی 40 سالمند مبتلا به کم خونی مشخص شد
که مصرف مکمل اسپیرولینا باعث افزایش میزان هموگلوبین خون و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
اما باید به خاطر داشت که این موضوع هنوز در دست بررسی است. بنابراین برای درمان کم خونی با استفاده از اسپیرولینا باید محتاط بود.
مصرف جلبک اسپیرولینا باعث افزایش استقامت و قدرت عضلانی می شود
یکی دلایل اصلی خستگی عضلانی آسیب اکسیداتیو ناشی از ورزش کردن و فعالیت بدنی است.
اما با مصرف برخی مواد غذایی گیاهی که خواص آنتی اکسیدانی دارند می توان این آسیب را به حداقل رساند.
نشان داده شده است که اسپیرولینا یکی از همان مواد غذایی پر خاصیت است
که مصرف آن نه تنها باعث افزایش استقامت بدن می شود بلکه خستگی پس از ورزش کردن را هم
در ورزشکاران و افرادی که فعالیت جسمی دارند کاهش می دهد.
مصرف جلبک اسپیرولینا به کنترل قند خون کمک می کند
آزمایشات روی نمونه های حیوانی نشان داده اند که مصرف اسپیرولینا به طور قابل توجهی قند خون را کاهش می دهد
و در برخی موارد حتی بهتر و بیشتر از داروهای معروف کنترل قند خون مثل متفورمین عمل می کند.
رخی شواهد نشان می دهند که اسپیرولینا برای کاهش قند خون در انسان هم مفید است.
در یکی از تحقیقات دو ماهه ای که روی 25 نفر مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت مشخص شد
که مصرف 2 گرم اسپیرولینا در روز به میزان قابل توجهی قند خون را کاهش می دهد.
همچنین مشخص شد که مقدار هموگلوبین A1c ناشتا که یکی از نشانگرها برای بیان میزان قند خون بلند مدت است
با مصرف 2 گرم اسپیرولینا در روز چیزی حدود 8 تا 9 درصد کاهش می باید.
محققان برآورد می کنند که کاهش 1 درصدی این نشانگر خطر مرگ ناشی از دیابت را 21% کاهش می دهد.
با این حال مطالعات بیشتری در این مورد نیاز است.
نکته آخر درباره جلبک اسپیرولینا
اسپیرولینا نوعی سیانو باکتراست که اغلب با نام جلبک سبز آبی یا فیروزه ای شناخته می شود
و منبعی غنی از ویتامین ها مواد معدنی پر ارزش به شمار می رود.
مصرف این جلبک چربی خون، اکسیداسیون، فشار خون و قند خون را پایین می آورد.
با وجود اینکه هنوز برای هر گونه ادعا درباره اثرات شفا بخش و موثر اسپیرولینا به تحقیقات بیشتری نیاز است؛
اما به جرات می توان گفت که این جلبک پر خاصیت یکی از خارق العاده ترین هدیه های طبیعت به بشر است.
منبع: healthline / ترجمه اختصاصی سایت دلبرانه