چاقی و بارداری | اثرات و خطرات اضافه وزن در دوران بارداری

این نوشته از دلبرانه به روی چاقی و بارداری و  اثرات ،عوارض و مشکلات ناشی از اضافه وزن در دوران حاملگی خواهیم پرداخت ، امیدواریم خواندن این مقاله شما را با مشکلات و خطرات چاقی روی مادر و جنین در دوران بارداری آشنا تر کند.

چاقی و بارداری چه مشکلاتی را ایجاد می کنند ؟

چاقی و بارداری

 

رایج ترین بیماری های مرتبط با چاقی چیست؟

یک مطالعه تحقیقاتی نشان می دهد که 236 بیماری مرتبط با چاقی وجود دارد. اما اینجا به 2 مورد از مهم ترین و شایع ترین مشکلات ناشی چاقی اشاره میکنیم.

1-دیابت  

رایج ترین بیماری ناشی از چاقی، دیابت است. در چند دهه گذشته میزان ابتلا به دیابت  به طور قابل توجهی افزایش یافته است. دیابت شروع کودکی به افرادی که خیلی زود دچار دیابت شدند اشاره می کند و آنها می بایستی انسولین مصرف کنند. و دیابت شروع بزرگسالی به دیابتی که در بعدها در طول عمر ایجاد شده ، معمولا در 50، 60 یا 70 سالگی اشاره دارد. این نوع دیابت به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

دیابت در افراد بالغ معمولا به چاقی و عدم فعالیت مرتبط است. و اخیرا در سنین کم تر روی می دهد. و از آنجایی مه بسیاری از کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو هستند، نام آن را تغییر دادند. در حال حاضر ما دیابت نوع 1، که به چاقی مربوط نیست و معمولا در کودکان اتفاق می افتد، و ، دیابت نوع 2 در بزرگسالان  را نامگذاری کرده ایم.  دیابتنوع 2  همیشه در افراد چاق و دارای اضافه وزن اتفاق می افتد. این نوع دیابت در افراد مسن، بزرگسالان،  جوانان و نوجوانان و حتی کودکان نیز اتفاق می افتد.

2- بیماری قلبی

یکی دیگر از بیماری های مهم ناشی از چاقی، بیماری قلبی عروقی است. در چند سال گذشته، میزان ابتلا به بیماری قلبی دوباره افزایش یافت. و علت اصلی این افزایش ، چاقی است.

چاقی و باردرای چه خطراتی دارند ؟

چاقی و بارداری (۴)

 

آیا چاقی برای مادر در دوران بارداری خطرناک است ؟

ما در چند سال گذشته آموخته ایم که چاقی در زنان باردار می تواند منجر به انتقال بسیاری از بیماری ها به کودکان می شود. چاقی خود یک بیماری است. چاقی، سبب ایجاد هورمون ها و مواد شیمیایی زیادی در بدن و در نتیجه موجب التهاب می شود و بر روی جنین در حال رشد تاثیر می گذارد. کودک پیش از تولد، در معرض خطرات زیادی قرار دارد. چاقی اول از همه، باعث ایجاد مشکلات در طول زایمان می شود. اما فراتر از آن، کودکان نیز ممکن است در زندگی آینده مستعد ابتلا به چاقی شوند. آنها در معرض ابتلا به دیابت قرار می گیرند. و این می تواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. چاقی در زنان باردار خطر ابتلا به چاقی در کودکان را افزایش می دهد.

چاقی و بارداری با اضافه وزن چه عوارضی دارد ؟

چاقی و بارداری (۲)

 

آیا باید برای مشکل چاقی ، در دوران بارداری ام ورزش کنم یا رژیم بگیرم ؟

برای زنانی که قصد باردار شدن دارند روش های پیشگیری زیادی وجود دارد. علاوه بر مصرف ویتامین ها، می بایستی  به الگوهای غذا خوردن و فعالیت بدنی و مدیریت وزن توجه کنید. البته ما در اینجا بیشتر درباره تغذیه صحبت می کنیم اما فعالیت بدنی در دوران بارداری برای سلامت زن و سلامت جنین در حال رشد بسیار مهم است. مدیریت وزن قبل از بارداری و همچنین در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است.

با مشکل چاقی و بارداری خود چه کنم ؟

چاقی و بارداری (۱)

 

چاقی و اضافه وزن چه عوارضی در دوران بارداری دارد ؟ 

داشتن اضافه وزن در بارداری احتمال ایجاد عوارض متعددی را زیاد می‌کند، از جمله:

  1. احتمال سقط جنین، مرده به دنیاآمدن کودک و تکرار سقط؛
  2. دیابت بارداری؛
  3. عارضه‌ی بارداری «پری-اکلامپسیا»
  4. ارگان‌ها، به‌طور معمول کلیه‌هاست؛
  5. اختلال در عملکرد قلب؛
  6. وقفه‌های تنفسی در خواب یا آپنه‌ خواب؛
  7. زایمان طبیعی سخت؛
  8. نیاز به سزارین و عوارض احتمالی آن، مثل عفونت زخم‌ها.

با مشکلات اضافه وزن و حاملگی چه کنیم ؟

چاقی و بارداری (۵)

 

آیا چاقی و اضافه وزن روی نوزادم اثر میگذارد؟ 

اضافه وزن در بارداری مشکلات متعددی را برای جنین به‌وجود می‌آورد، از جمله:

  • به میزان زیادی بزرگ‌تر از حد متوسط‌بودن (ماکروزومی یا بزرگ‌بودن جنین) و داشتن چربی بیش از حد نرمال، که باعث افزایش سندروم متابولیک و پیداکردن اضافه وزن در کودکی می‌شود.
  • داشتن اضافه وزن در بارداری تشخیص بیماری های مادرزادی را از طریق سونوگرافی مشکل می‌کند.

اضافه وزن در دروان حاملگی چه خطراتی را ایجاد میکند. 

چاقی و بارداری (۳)

 

در دوران بارداری ما مجازیم چقدر وزن اضافه کنیم ؟ 

خوب جواب این سوال به موارد زیادی بستگی دارد ، اما به طور کلی در اینکه چقدر باید در طول بارداری وزن اضافه کنید، هم وزن و BMI شما قبل از بارداری، هم سلامت خود و جنین‌تان نقش دارند. از دکترتان درباره‌‌ی اینکه چه میزان مجازید وزن اضافه کنید، سؤال کنید و در طول بارداری آن را حفظ و مدیریت کنید.

اما قبل از هر چیز در رابطه با چاقی و بارداری به این نکات توجه کنید:

  • اگر جنین شما یک قلو است :

اگر اضافه وزن دارید و یک قلو باردارید، وزن ایده آل برای اضافه کردن بین ۵ تا ۹ کیلوگرم است.

  • اگر شما چند قلو باردارید:

اگر اضافه وزن دارید و دوقلو یا چندقلو باردارید، وزن ایده آل برای اضافه‌کردن بین ۱۱ تا ۱۹ کیلوگرم است.

زنانی که اضافه وزن شدید دارند، بهتر است کمتر از میزان ذکر شده وزن اضافه کنند یا درطول بارداری کاهش وزن داشته باشند. این کار باعث می‌شود احتمال داشتن فرزندی با وزن خیلی زیاد در زمان بارداری کاهش یابد. اضافه وزن زیاد جنین در بارداری را به اصطلاح ماکروزومی جنین می‌گویند. کاهش وزن در طول بارداری یا افزایش وزن به مقدار کم، ریسک زایمان زودرس را نیز کاهش می‌دهد. زایمان زودرس باعث می‌شود جنین به وزن طبیعی و مناسب خود نرسد.

اثرات چاقی و اضافه وزن روی بارداری 

چاقی و بارداری (۶)

 

آیا برای چاقی و اضافه وزن نیاز به مراقبت های ویژه پزشکی دارم ؟

اگر اضافه وزن داشته باشید، دکترتان با دقت بارداری شما را تحت نظر می‌گیرد. او ممکن است به شما توصیه کند اقداماتی از این قبیل را انجام دهید:

  1. تست دیابت بارداری را زودتر انجام دهید. 

برای زنانی که احتمال ابتلا به دیابت بارداری در آنان متوسط است، آزمایش غربالگری، که به آن تست چالش گلوکز گفته می‌شود؛ بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری انجام می‌شود. اگر اضافه وزن داشته باشید، ممکن است دکترتان توصیه کند آزمایش غربالگری را زودتر انجام بدهید. اگر نتایج تست شما طبیعی باشد، احتمالا تست غربالگری بین هفته‌های ۲۴ و ۲۸ حاملگی برای‌تان تکرار خواهد شد. اگر نتایج غیرعادی باشد، باید دوباره آزمایش بدهید. دکترتان همچنین ممکن است توصیه کند قند خون خود را بررسی و کنترل کنید.

  1. شما به یک سونوگرافی دقیق تر از جنین احتیاج دارید. 

سونوگرافی استاندارد جنین معمولا بین هفته‌های ۱۸ تا ۲۰ بارداری برای ارزیابی آناتومی کودک انجام می‌شود. امواج سونو به‌راحتی به بافت چربی شکم نفوذ نمی‌کنند، به همین دلیل اضافه وزن در بارداری بر کیفیت سونوگرافی تأثیر می‌گذارد، بنابراین شاید احتیاج داشته باشید که به یک متخصص خبره‌ی سونوگرافی مراجعه کنید یا از دستگاه سونوگرافی با تجهیزات بیشتر استفاده کنید و آزمایش‌های خود را نیز تکرار کنید.

  1. غربالگری برای تشخیص بیماری های خاص 

بیماری های مثل «آپنه‌ خواب» که یکی از اختلالات خواب است که باعث می‌شود تنفس به‌طور مکرر در طول خواب متوقف شود در آزمایش های غرباگری مشخص میشود. . زنان مبتلا به این عارضه در دوران بارداری در معرض اختلال «پری-اکلامپسیا» و عارضه‌های دیگر هستند. به احتمال زیاد به دلیل داشتن اضافه وزن، در اولین ویزیت به شما آزمایش غربالگری داده می‌شود. اگر تشخیص «آپنه‌ی خواب» داده شود، ممکن است دکترتان از شما بخواهد به یک متخصص خواب برای درمان احتمالی مراجعه کنید.

تاثیرات چاقی و اضفاه وزن بر باردرای 

چاقی و بارداری (۷)

 

برای کاهش نگرانی از مشکل چاقی و بارداری باید چکار کنم ؟

چاقی و بارداری نگران کننده است!

شما می‌توانید تأثیرات اضافه وزن را در بارداری محدود کنید و با این کار سلامت خود و فرزندتان را تضمین کنید.

  1. از دکترتان وقت بگیرید

اگر اضافه وزن دارید و می‌خواهید باردار شوید، با دکترتان صحبت کنید. او ممکن است قبل از باروری، برای‌ شما ویتامین های مورد نیاز تجویز کند یا اینکه شما را نزد یک متخصص رژیم و سلامت یا متخصص چاقی بفرستد، تا قبل از بارداری به وزن مناسب خود برسید.

  1. به‌طور دایم تحت نظر یک پزشک باشید

ویزیت‌های قبل از باروری به دکترتان کمک می‌کند سلامت شما و کودک‌تان را کنترل کند. درباره‌ی مشکلات و دارو‌های مصرفی‌تان مثل دیابت، فشار خون بالا و انسداد تنفس در خواب و نحوه‌ی رفع آنها، با دکترتان صحبت کنید.

  1. رژیم غذایی سالم و درست داشته باشید

برای اینکه رژیم غذایی سالم داشته باشید، به یک دکتر یا متخصص رژیم و تغذیه مراجعه کنید و از اضافه کردن وزن زیاد جلوگیری کنید. به یاد داشته باشید در طول بارداری مقدار بیشتری به فولیک اسید، کلسیم، آهن و سایر مواد مغذی احتیاج دارید. مصرف روزانه‌ی ویتامین قبل از باروری می‌تواند کمبود‌ ویتامین را جبران کند. با توجه به شرایط سلامت‌تان، اگر نیاز دارید دارو یا مواد مغذی خاصی مصرف کنید، برای مثال اگر مبتلا به دیابت هستید، با دکترتان مشورت کنید.

  1. ورزش کنید و تحرک خود را بیشتر کنید.

با دکترتان درباره‌ی ورزش‌ در بارداری‌‌، مثل پیاده روی، شنا و ایروبیک سبک، مشورت کنید.

  1. از سیگار ، الکل و مواد مخدر اجتناب کنید. 

اگر سیگار مصرف می‌کنید از دکترتان بخواهید به شما در ترک سیگار کمک کند. هرگز نباید مشروبات الکلی و مخدر مصرف کنید. قبل از شروع هر درمان و مصرف مکمل های غذایی، از دکترتان اجازه بگیرید.

با اضافه وزن در دروان بارداری چه کار کنیم ؟

نکته آخر در مورد چاقی و بارداری 

اضافه وزن در بارداری احتمال به وجودآمدن مشکلاتی برای شما و فرزندتان را افزایش می‌دهد. برای کاهش اضطراب‌ خود با پزشک خود مشورت کنید. او می‌تواند شرایط پزشکی شما، سلامت و رشد کودک‌تان را کنترل کند و به شما کمک کند تا بیش‌ازاندازه وزن اضافه نکنید.

 

منبع flo.health /mayoclinic/  ترجمه اختصاصی سایت دلبرانه 

 

بیشتر بخوانید :

ماساژ بارداری | فواید و نکات ماساژ بارداری قبل از زایمان

مانتو بارداری پاییزه | ۵۰ مدل مانتو بارداری شیک و جدید 

مانتو بارداری بلند | ۳۵ مدل لباس بارداری بلند زیبا وشیک

مدل مانتو بارداری |۳۳ عکس مانتو بارداری شیک و ایرانی

غذاهای دوران بارداری | رژیم مناسب برای دوران حامگلی

دلایل ناباروری|روش های تشخیص و درمان های ناباروری