دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل ناباروری مردان-عوامل موثر بر ناباروری-مراحل درمان نازایی

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۶)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

درمان ناباروری زنان-نشانه های ناباروری در زنان-ناباروری pdf

ناباروری را این طور تعریف کرده اند: ناتوانی یک زوج در باردار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری از بارداری.ناباروری در ده تا پانزده درصد از زوج ها دیده می شود. علل ناباروری می تواند مربوط به زن یا مرد یا هر دو باشد.حدود 40% از مشکلات ناباروری مربوط به مردان، 40% مربوط به زنان و حدود10% مربوط به هر دو است. در حدود 10% از زوج ها نیز عامل ناباروری مشخص نیست.

به عبارت دیگر در این زوج ها هر دو نفر با توجه به انجام آزمایش های موجود مشکلی ندارند ولی به علل نامشخصی بچه دار نمی شوند.طی دو دهه اخیر گام های بلندی در رابطه با تشخیص و درمان ناباروری برداشته شده است و حدود 65 درصد از زوج های نابارور با استفاده از روش های موجود صاحب فرزند شده اند.

دلایل ناباروری

دلایل ناباروری در زنان بالای 30 سال

ناباروری چیست؟ 

در پزشکی هرگاه زن و شوهری در سن باروری ۱۲ ماه پس از ازدواج علی‌رغم انجام فعالیت جنسی طبیعی و بدون استفاده از روش‌های پیشگیری، بچه‌دار نشوند یکی از زوجین دچار ناباروری است.

ناباروری در انسان می‌تواند منشأ پدری مانند واریکوسل و آزواسپرمی داشته باشد یا منشأ مادری مانند سندرم ترنر، آژنزی تخمدان، سندرم آشرمن.البته باید توجه داشت که ناباروری به معنی عدم تولید گامت نیست بلکه عدم توان تولد نوزاد زنده را گویند مثلاً در مردان بیماری کم‌نطفگی می‌تواند علت باشد; یا پس از انجام وازکتومی فرد بالقوه اسپرم تولید می‌کند ولی در عمل نمی‌تواند بچه دار شود.مشابه این حالت در زنان نداشتن مادرزادی رحم و نیز پس از انجام عمل قطع لوله‌های فالوپ است.

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۱)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

ناباروری چیست-درمان اختلال در تخمک گذاری

احتمال باروری در شرایطی تعریف می‌شود که فرد کاملاً سالم باشد و تعادل هورمونی در بدن او کاملاً نرمال باشد. همچنین مرد بایستی از سلامت کامل برخوردار بوده و مشکلات حرکتی و یا ساختاری در اسپرم مرد وجود نداشته باشد. همچنین بایستی رابطه جنسی در زمان تخمک‌گذاری انجام شده باشد و فاصله زیاد رابطه با زمان تخمک‌گذاری احتمال باروری را به شدت کاهش می‌دهد.نازایی تنها یک مشکل زنانه نیست بلکه فاکتورهای مردانه نیز در این امر دخالت دارند .حدود ۴۰ درصد از علتهای نازایی مردها هستند. در نتیجه به تفکیک علل نازایی و ناباروری در مرد و زن اشاره می کنیم.

دلایل ناباروری در زنان و مردان

دلایل ناباروری در مردان

۱- دیابت

۲- سابقه ضربه به بیضه ها یا چرخش بیضه ها، سابقه بلوغ زودرس یا دیررس

۳- داروهای مورد استفاده در دوران زخمها یا پسویازیس

۴- ترمیم فتق

۵- مصرف الکل به مقدار زیاد

۶- یضه نزول نکرده

۷- مصرف دخانیات

۸- تماس ناحیه های تناسلی با دماهای بالا

۹- تماس با مواد سمی در حین کار نظیر مس، کادمیوم و جیوه، اکسید اتیلن، کلرید وینیل، مواد رادیو اکتیو و اشعه

۱۰- سابقه مصرف دی استیل بسترول توسط مادر در حین بارداری و سابقه ابتلا به اوریون حین بلوغ

۱۱- وجود سابقه عفونت پروستات یا ناحیه تناسلی

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۳)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل ناباروری مردان

بعضی از دلایل ناباروری در مردان عبارتند از: بیماری‌های دوران کودکی مثل جراحی‌هایی که اطراف بیضه انجام می‌شود، بالا بودن بیضه و بیماری واریکوسل (به عنوان شایع‌ترین عامل ناباروری که قابل درمان است)، اختلالات هورمونی به صورت اختلال در هورمون‌های هیپوفیز یا هورمون‌های جنسی، رشد نامناسب بیضه‌ها، اختلالات ژنتیک مثل کوچک بودن بیضه، برخی عفونت‌های مزمن که در عملکرد بیضه اختلال ایجاد می‌کند مثلاً «سل» که لوله‌های انتقال دهنده اسپرم را از بین می‌برد.

دلایل ناباروری

بیشترین دلایل ناباروری در زنان و مردان

برخی داروها، برخی عفونت‌های دستگاه تناسلی مثل سوزاک به شرطی که موجب تنگی مجرا شود و مانع خروج شود و بیماری‌های تب‌دار طولانی مدت که بر نطفه‌سازی تأثیر می‌گذارد علت آن است که اسپرم در بیضه در درجه حرارتی پایین‌تر از درجه حرارت بدن فعالیت پیدا کند و این حرارت بالا و طولانی مدت باعث از بین رفتن اسپرم‌ها شود.

پرکاری و کم‌کاری تیروئید هر دو از علل ناباروری به‌شمار می‌آیند، تا جایی که بهتر است در صورت مشاهده ناباروری ابتدا مشکلات تیروئید در فرد مورد بررسی قرار بگیرد. بنابراین براساس توصیه پزشکان بررسی علل اختلالات این غده در ابتدای درمان ناباروری ضروری و با اهمیت است.سن، شغل، اعتیاد و نوع آن، سابقه بیماری و سابقه فامیلی، نکاتی هستند که در بررسی ناباروری مردان اهمیت دارند.

راههای تشخیص ناباروری در مردان

علاوه بر دریافت اطلاعات کامل وضعیت فرد باید معاینات خاصی روی بیمار انجام شود

و سپس یک سری آزمایشهای تخصصی صورت گیرد که عبارتند از:

آزمایش منی چند گانه :

حداقل دو نمونه در دو نوبت مختلف زمانی مختلف باید گرفته شود و از لحاظ فاکتورهای گوناگون مورد بررسی قرار گیرد

که این نوع فاکتورها شامل حجم منی، قوام، تعداد اسپرمها و شکل و حرکت آنها می باشد.

سونوگرافی:

جهت تعیین واریکوسل و سایر عوارض ساختمانی بیضه.

سایر آزمایش ها :

از این آزمایشات جهت تعیین علت اختلالات اسپرمها یا بیماریهای سیستم تناسلی مردانه استفاده می شود.

درمان ناباروری مردان

لاپاروسکوپی: لاپاروسکوپی یک روش موثر و بدون خطر در درمان یک نوع اختلال ناباروری در بالغین است.

کریپتورکیدسیم : شایع ترین ناهنجاری دستگاه تناسلی می باشد که در بدو تولد در نوزادان مذکر قابل تشخیص است.

تشخیص کریپتورکیدسیم، از طریق مشاهده میسر است.

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۴)

دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل نازایی زنان

۱- تخمدان پلی کیستیک

شرایطی را فراهم می کند که فولیکولهای کوچک موجود در تخمدانها نمی توانند به فولیکولهای بالغ تبدیل شوند و با عدم تعادل هورمونی و الگوهای غیر قابل پیشگویی تخمک گذاری مشخص می شود. پریود های نامنظم ،رشد موهای زائد و آکنه و چاقی.

۲- مشکلات تخمک گذاری

به شرایطی (معمولا هورمونال)اطلاق می شود که مانع از آزاد شدن تخمک بالغ توسط تخمدانهای زنان می شود.فقدان یا وجود عادات ماهیانه نامنظم و خونریزی های ماهیانه کم یا زیاد.

۳- آندومتریوزیز

به شرایطی اطلاق می شود که در آن بافت پوشاننده مخاط رحم(بافت اندومتریال)در بیرون از حفره رحمی ومعمولا در حفره شکمی لگنی رشد می کند.بعضی زنان بدون علامتند در حالی که دیگران دچار درد موقع عادت ماهیانه یا درد حین نزدیکی یا دردهای مبهم لگنی هستند.

۴- لوله های رحمی مسدودشده

لوله های رحمی آسیب دیده یا مسدود شده ،ازرسیدن اسپرم به تخمک ویا از رسیدن تخمک بارور شده به داخل حفره رحمی جلوگیری می کنند.علل مهم انسداد لوله های رحمی شامل بیماری های التهابی لگن ،بیماری های انتقال یابنده از طریق روابط جنسی نظیر کلامیدیاواعمال جراحی عقیم کننده قبلی می باشند.از جمله علت‌های دیگر که باعث ناباروری در زنان می‌شود می‌توان به این موارد اشاره کرد؛ آندومتریوز، عدم تخمک گذاری، تخمک‌های ضعیف، سندروم تخمدان پلی کیستیک، انسداد لوله‌های رحمی (فالوپ)، حساسیت به اسپرم، مشکلات بارداری غیرقابل توجیه و مشکلات بارداری مرکب که برای هر یک از این عوامل راه‌حل‌هایی وجود دارد.

شایع ترین دلایل ناباروری در زنان و مردان

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۵)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

روشهای درمان نازایی در زنان

۱- مشکل انسداد لوله های رحمی جراحی برای گشایش لوله ها، یا لقاح مصنوعی آزمایشگاهی (ivf) می باشد.
۲- درمان مشکلات تخمک گذاری داروهای باروری و لقاح مصنوعی از راههای درمان است.
۳- برای تخمک های ضعیف بارداری به روش لقاح مصنوعی آزمایشگاهی (ivf) با استفاده از تخم یا جنین اهدایی، یا فرزندخواندگی روشی برای درمان به کار میرود.
۴- در درمان اندومتریوزیز از داروهای باروری همراه با تلقیح مصنوعی، جراحی برای برداشتن بافت غیرطبیعی یا گشودن لوله، تکنولوژی های نوین در درمان ناباروری استفاده می شود.

دلایل ناباروری

۵- برای تخمک پلی کیستیک اصلاح روش زندگی (رژیم غذایی و ورزش) یا داروهای باروری و لقاح مصنوعی. راه درمان جدید سندروم تخمدانی پلی کیستیک استفاده از داروی دیابتی موسوم به متفورمین (گلوکوفاژ) است که امکان تخمک گذاری منظم را فراهم می کند.

۶- مطالعات جدید نشان می‌دهد که مصرف هم‌زمان ویتامین‌های E و D3 سبب افزایش شانس باروری در زنان می‌شود. این مطالعه که بر روی ۱۰۰ زن مبتلا به ناباروری با علت سندرم تخمدان پلی کیستیک صورت گرفت نشان داد که اصلاح کمبود ویتامین D3، شانس لانه گزینی جنین و همچنین دوقلویی را افزایش می‌دهد.

دلایل ناباروری

روش های گیاهی و طبیعی درمان نازایی

گیلاس زمستانی

گیلاس زمستانی یا همان جینسنگ هند برای زنان نابارور بسیار مفید است ، زیرا این گیاه به حفظ تعادل هورممونی و ترویج عملکرد صحیح اندام های تناسلی کمک می کند . همچنین این گیاه کمک می کند تا سطح استرس کاهش یابد .مخلوط یک قاشق غذاخوری پودر گیلاس زمستانی با یک لیوان آب گرم سپس نوشیدن آن دو بار در روزتوجه : با توجه به عوارض جانبی احتمالی ، توصیه می شود تحت نظارت پزشکی از این گیاه استفاده کنید .

انار

انار می تواند با افزایش جریان خون به رحم و ضخیم کردن پوشش داخلی رحم به درمان نازایی با کمتر شدن احتمال سقط جنین و ترویج رشد سالم جنین کمک کند .باتوجه به مطالعات ۲۰۱۵ در جمله فارماکوگنوزی منتشر شده ، انار می تواند به عنوان یک مکمل به منظور افزایش طول عمر ، باروری و نرخ رشد استفاده شود ، با این حال باید دوز دقیقی برای مصرف آن در نظر گرفت تا دچار عوارض جانبی نشوید .

مخلوط مقدار مساوی از دانه انار پودر شده و پودر پوست انار سپس در یک شیشه که هوا نرود نگه داری کنید ، نصف قاشق چای خوری از این مخلوط را در یک لیوان آب گرم دو بار در روز برای چند هفته مصرف کنید
همچنین شما می توانید روزانه انار یا آب انار مصرف کنید

دارچین

دارچین می تواند با عملکرد مناسب تخمدان به مبارزه با ناباروری موثر باشد و حتی به درمان نازایی کمک کند .تحقیقی که در سال ۲۰۰۷ در یک مجله باروری و نازایی منتشر شده نشان داد که افزودن دارچین می تواند به بهبود دوری از قاعدگی در زنان مبتلا به PCOS کمک کند .همچنین دارچین برای درمان مشکلات مانند : اندومتریوز ، فیبروئید رحم و آمنوره ( فقدان دور های قاعدگی ) کمک کند .دارچین به پیشگیری از عفونت مخمر نیز کمک می کند .اضافه کردن یک قاشق چای خوری پودر دارچین در یک فنجان آب گرم و سپس نوشیدن آن یک بار در روز برای چند ماه . همچنین می توانید دارچین را در رژیم غذایی خود اضافه کنید.

توجه : روزانه بیش از دو قاشق غذاخوری از این ادویه استفاده نکنید .

گیاه پنج انگشت

این گیاه به بهبود تخمک گذاری با توجه به سطح پرولاکتین بالا و همچنین به مبارز با PCOS کمک می کند .اضافه کردن یک قاشق چای خوری پنج انگشست تازه یا خشک شده در یک فنجان آب جوش سپس جوشاندن به مدت ده دقیقه و سپس نوشیدن این چای یک بار در روز به مدت چند هفته یا چند ماه
همچنین می توانید مکمل گیاه پنج انگشت را به صورت کپسول یا عصاره با مشورت پزشک مصرف کنید

توجه : این گیاه بر روی هورمون های خاصی تاثیر می گذارد و زنان مبتلا به بیماری هایی مانند : سرطان سینه یا کسانی که درحال مصرف دارو های خاصی هستند بهتر است از مصرف آن پرهیز کنند .

توجه : اگر شما تحت لقاح مصنوعی هستید می تواند برای عملکرد بهتر از این گیاه استفاده کنید .

خرما

خرما شمال چندی مواد مغذی است که می تواد به افزایش توانایی در باروری در درمان نازایی کمک کند .خرما غنی از ویتامین های E ، A و B و همچنین آهن است که برای یک زن حامله بسیار ضروری است .ده عدد خرما بدون هسته را با دو قاشق غذاخوری گشنیز خرد شده به خوبی مخلوط کنید و سپس یک فنجان شیر گاو به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا بجوشد و پس از سرد شدن یک بار در روز به مدت یک هفته از تاریخ آخرین دوره خود مصرف کنید
همچنین خوردن شش تا هشت عدد خرما به عنوان یک میان وعده سالم می تواند به شما کمک کند

ریشه ماکارو

یکی دیگر از روش های گیاهی موثر برای درمان نازایی ریشه ماکارو است زیرا این گیاه تولید کنند هورمون طبیعی است به ویژه در زنان که مشکل کم کاری تیروئید دارند بسیار مفید است .ریشه ماکارو منبع خوبی از مواد مغذی مختلف است که سبب افزایش احتمال باروری خواهد شد .مخلوط نصف قاشق چای خوری پود ریشه ماکارو در یک فنجان آب ولرم یا شیر و نوشیدن آن یک بار در روز به مدت چند ماه روش دیگر استفاده از مکمل ریشه ماکارو با مشورت پزشک خود

توجه : این گیاه در دوران بارداری هیچ تاثیری در باروری ندارد و فقط قبل از نزدیکی کاربرد دارد .

ویتامین D

ویتامین D برای بارداری و برای زایمان یک نوزاد سالم ضروری است ، کمبود ویتامین D سبب ناباروری و سقط جنین می شود .مطالعات ۲۰۱۴ در مجله غدد درون ریز و متابولیسم بالینی منتشر شده نشان می دهد که ویتامین D یک عامل موثر بر باروری است .روزانه در هنگام صبح زود برای ده دقیقه در معرض نور خورشید قرار بگیریدخوردن غذاهای سرشار از ویتامین D مانند : ماهی آزاد ، پنیر ، زده تخم مرغ و غذا های غنی شده با ویتامین D همچنین می توانید از مکمل های ویتامین D با مشورت پزشک خود مصرف کنید

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۷)

دلایل ناباروری 

روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

یوگا

یوگا می تواند برای زنان نازا مفید باشد زیرا به حفظ وزن سالم بدن که سبب افزایش شانس باروری می شود کمک می کند . همچنین با آرام کردن بدن و ذهن به کاهش استرس کمک می کند . با کمک یک متخصص یوگا به کلاس های یوگا بروید یا در خانه حرکات یوگا انجام دهید .

خوردن یک رژیم غذایی متعادل

داشتن یک رژیم غذایی متعادل یکی از عوامل مهم برای بهبود باروری است ، یک رژیم مناسب می تواند به درمان نازایی کمک کند و شانس بارداری را افزایش دهد . خوردن غذاهای پروتئین دار مانند : لوبیا ، اسفناج ، نخود و عدسخوردن کربوهیدارت هایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند مانند : برنج قهوه ای و نان سبوس دارخوردن غذاهای غنی از آهن برای جلوگیری از مشکلات تخمک گذاری مانند ، لوبیا ، گوشت بدون چربی ع سبزیجات برگ سبز ، چغندر ، آلو ، زرد آلو ، کشمش و خرما

مصرف میوه و سبزیجات تازه

اجتناب از غذاهای ادویه دار مانند

چای ، قهوه ، آرد سفید ، غلات تصویه شده ، غذاهای سرخ شده و غذاهای دریایی سرشار از جیوه.

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۸)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل ناباروری در زنان

1) اختلال در تخمک گذاری

اختلال در تخمک گذاری، علت عمده ناباروری در زنان است. به طوری که 39% علل ناباروری زنان مربوط به این مسئله است . بدون عمل تخمک گذاری لقاح انجام نمی شود و بنابراین زن باردار نمی شود . بعضی از زن ها ممکن است تخمک گذاری نکنند و یا به طور نامنظم و کم تخمک گذاری کنند و بنابراین ممکن است یا عادت ماهیانه نداشته باشند و یا عادت ماهیانه آنها کم و نامنظم باشد و حتی بعضی خانم ها با آنکه دارای عادت ماهیانه منظم هستند، دارای اختلال در تخمک گذاری هستند.

2) اختلال در لوله های رحمی

در بعضی زنان، لوله های رحمی به طور کامل و یا ناقص بسته است. در نتیجه اسپرم به تخمک نمی رسد. بسته بودن لوله های رحمی می تواند به دلیل عفونت، آندومتریوز و یا چسبندگی هایی پس ازعمل جراحی باشد. همچنین ممکن است این لوله ها پس از یک حاملگی خارج رحمی بسته شوند. در کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسه یافته به علت شیوع بیماری های عفونی دستگاه تولیدمثلی، میزان اختلال در لوله های رحمی بیشتر است. به طور کلی 30% علل ناباروری زن ها مربوط به اختلال در لوله های رحمی است .

3) آندومتریوز

آندومتریوز، حالتی است که در آن سنگفرش رحم (آندومتر)‌ رشد می کند و از رحم هم فراتر می رود و لوله های رحمی را نیز می پوشاند و حتی آنها را می بندد و در عمل تخمک گذاری اختلال به وجودمی آورد. آندومتریوز علت 13% موارد ناباروری است  و حدود 70% زنان دارای آندومتریوز، نابارور هستند.

4)‌اختلال درگردن رحم یا رحم

ناهنجاری های گردن رحم می تواند سبب ناباروری شود که از آن جمله می توان به مشکلات مربوط به ساختمان بدن، عفونت های گردن و رحم و یا کیفیت نامناسب ترشحات رحم اشاره کرد. از طرفی تومورهای بدخیم رحم و یا بعضی جای زخم های موجود در دیواره رحم مسبب ناباروری است.

5)‌ مشکلات دستگاه ایمنی بدن

مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن و عوامل ایمونولوژیک نقش مهمی در ایجاد ناباروری دارند. تشخیص و درمان اینگونه بیماران مشکل است. در بعضی خانم ها،‌ علیه اسپرم مرد ماده ای بنام آنتی بادی ترشح می شود که اسپرم ها را از بین می برد و یا آنها را غیرفعال می کند و یا حتی سبب سقط خود به خود در بعضی از آبستنی ها می شود.

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۹)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل ناباروری  در مردان

1)اختلالات مربوط به اسپرم

به طور طبیعی، در بیضه مرد اسپرم تولید می شود و به هنگام انزال از وی خارج می شود. اگر در موارد زیر اختلالی باشد، شانس لقاح کم شده و مرد نابارور محسوب می شود.

  • ‌تعداد کم اسپرم
  • عدم بلوغ اسپرم
  • شکل غیرطبیعی اسپرم
  • عدم توانایی حرکت مناسب اسپرم

عواملی که بر تعداد،  شکل،‌ بلوغ و حرکت اسپرم تأثیر منفی دارند عبارتند از:

  • بیماری های عفونی: بیماری های عفونی با شرایط التهابی نظیر بیماری اوریون سبب عفونت مجاری تناسلی یا التهاب و از بین رفتن بیضه ها در مرد می شوند. حدود 25% مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون می شوند نابارور می شوند.
  • ‌اختلالات هورمونی
  • اختلالات هورمونی سبب حدود 5-2% مشکلات ناباروری در مردان می شود. تولید نامناسب هورمون های FSH و LH بر تولید هورمون مردانگی یا تستوسترون و تولید اسپرم تأثیر دارند.
  • مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن
  • در بدن بعضی مردان علیه اسپرم خودشان ماده ای به نام آنتی بادی تولید می شود که سبب کاهش حرکت اسپرم یا به هم چسبیدن آنها می شود.

2)‌ ناهنجاری های مربوط به ساختمان بدن

بعضی عوامل نظیر بسته بودن لوله های خروج اسپرم (دفران، اپیدیدیم)‌ سبب ناباروری در مردان می شود . بسته شدن لوله های خروج اسپرم می تواند به علل مادرزادی، نقص ژنتیکی، عفونت ها یا التهاب های دستگاه ادراری – تناسلی باشد. البته جای جراحی های قبلی نیز می تواند این لوله ها را ببندند.
از جمله عوامل دیگر ناباروری در مردان واریکوسل است. در این حالت رگهای درون کیسه بیضه متسع می شود و کیفیت اسپرم کاهش می یابد.

3)‌ عوامل دیگر

عوامل دیگری نظیر ناتوانی جنسی و یا انزال زودرس نیز می تواند عامل ناباروری  در مردان باشد.

دلایل ناباروری روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان (۱۰)دلایل ناباروری | روش های تشخیص و درمان ناباروری مردان و زنان

دلایل ناباروری ژنتیکی

علل ناباروری اعم از مشکلات هورمونی و چاقی تا غیر طبیعی بودن سلول های جنسی (تخمک و اسپرم) همگی می تواند به نوعی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی باشد. برای مثال استعداد چاقی، ابتلا به عفونت و حتی لزوم انجام یک جراحی که به ناباروری می انجامد همگی هر چند کوچک می توانند به عوامل ژنتیکی مربوط باشند. امروزه مطالعات بر روی ژنهای خاص در انسان و مدل های آزمایشگاهی تا حدودی تاثیر عوامل ژنتیکی بر ناباروری را آشکار ساخته اند.

بعضی از عوامل ژنتیکی بر ناباروری مردان تاثیر می گذارند، در حالی که بعضی عوامل دیگر بر روی هر دو جنس و یا فقط بر روی زنان تاثیر گذارند. برای مثال جابجایی های کروموزومی می تواند بر روی مردان و زنان تاثیر بگذارد اما سندروم کلاین فلتر که در آن ترکیب کروموزوم های جنسی به صورت XXY در می آید تنها مختص مردان است و سندروم ترنر که در آن بیمار فقط دارای کروموزوم جنسی X است تنها مختص زنان است.

عوامل ناشناخته

گاه ممکن است پس از یک معاینه دقیق پزشکی، زن و شوهر کاملا‌ سالم تشخیص داده  شوند ولی به علل ناشناخته بارور نشوند. اگرچه معمولا بعد از دو سال تعداد زیادی از این زوج ها بچه دار می شوند، اما تعدادی از آنها حتی بعد از گذشت سه سال بدون استفاده از روش های پیشگیری بچه دار نمی شوند، در این صورت باید تحت درمان قرار بگیرند.

منبع: حرف تازه

گردآوری و بازنشر: دلبرانه

مطالب مرتبط:

مزایای و فواید سویا برای جلوگیری از سرطان سینه در زنان

عوارض قرص اندانسترون + موارد مصرف قرص اندانمکس

عوارض قرص فنازوپیریدین + موارد مصرف فنازوپیریدین

با چه روش هایی میتوان از هوس های غذایی پیشگیری کرد؟

دلایل مهم کاهش میل جنسی در خانم ها چیست؟

افسردگی پس از زایمان چیست و چقدر طول میکشد؟

بهبود زندگی جنسی خانم ها با درمان فیبروئیدهای رحمی

برنامه غذایی ویژه در سه ماهه اول زنان باردار